Zema

Zema

De Afrikaanse Zema is producer, collector, selector en liefhebber van de rootsreggae. Ze is een relatieve nieuwkomer in de internationale rootsreggae scene, maar ze is geen vreemde in de muziekwereld. Als jong Afrikaans meisje dat in Europa woonde vond ze haar culturele en spirituele heil in de muziek, en ze begon als tiener al snel muziek op vinyl te verzamelen. Haar liefde voor muziek en cultuur groeiden in mekaar tot een levenspassie, en na jaren muziek te verzamelen en ernaar te luisteren begon ze die passie te gebruiken om ermee te componeren en producen.

2019 is het jaar waarin ze haar platenlabel Zema Music opricht, en ze neemt nu volop muziek op samen met topmuzikanten en –artiesten uit het circuit.

Het woord Zema is afgeleid van de naam die in de zesde eeuw gegeven werd aan de spirituele gezangen en muziek, gecomponeerd door Sint Yared in de Ge’ez-taal. De Zema-gezangen zijn een muzikaal-poëtische uitdrukking van zowel vreugde als leed, en bevatten passages die verwijzen naar theologie, filosofie, geschiedenis en ethiek.

Zema’s jeugd en familie waren gebaseerd op deze gezangen en culturele tradities. Door zichzelf deze naam aan te meten vereert ze dus haar eigen opvoeding en de culturele waarden van de rootsreggae. Haar stijl reflecteert de moeilijkheden en de overwinningen van de Afrikaanse vrijheidsstrijd. Op zaterdag brengt ze ons in de 18 Inch een gevarieerde set roots rock reggae: oude en nieuwe, en met verschillende moods.