Visie

Reggae Geel, een van de oudste Reggaefestivals van Europa, werd geboren in 1978. In die tijd sloegen enkele vrienden de handen in elkaar en organiseerden ze een Reggaefuif in openlucht. Het had toen nog niet zo veel om het lijf. Een bescheiden discobar en een wankele tapinstallatie. Wat begon als een impulsief idee, groeide al snel uit tot een bescheiden succes.

Drie jaar na de eerste editie schakelde de organisatie een versnelling hoger: het allereerste live-concert van Reggae Geel vond plaats. De sfeer was uniek en steeds meer mensen proefden ervan. Het aantal bezoekers groeide jaar na jaar. We legden de klemtoon nog meer op livemuziek en na verloop van tijd werden zelfs artiesten van Kingston naar Geel gevlogen. De pers keek verbaasd naar wat zich in de bossen van Bel afspeelde en bracht het in de kranten. In amper 5 jaar tijd vertienvoudigde het publiek zich. Vanaf 1990 werd de programmatie uitgebreid tot een line-up van verschillende nationale en internationale groepen.

In 1993 trakteerden we het publiek op nog een extraatje. Vanaf dat jaar bestond het festival uit een dubbelprogramma met meerdere acts, waaronder één grote top-of-the-bill op onze steeds groter wordende Mainstage. We bouwden er een zijpodium langs en brachten een uitgelezen selectie van improvisatietheater, opkomend DJ-talent en poëzie. We wilden een culturele doorsnede van het Jamaicaanse eiland in de Belse Bossen planten.

Bounce dancehall

In 1995 introduceren we de Bounce Dancehall, dat intussen uitgroeide tot het vlaggenschip van de Dancehall in België. Jaar na jaar traden de scherpste soundsystems uit binnen- en buitenland in de schijnwerpers. Het publiek was razend enthousiast. Zo enthousiast dat het festival, dat toen nog slechts één dag in beslag nam, uit zijn voegen barstte. In 1996besloten we dan ook om het festivalpakket uit te breiden naar een volledig weekend. Vrijdag zou in het teken staan van de Dancehall, zaterdag zou de Mainstage een aanbod aan bloedhete Reggae brengen.

Het volledige weekend werd ingepalmd door de liefde voor muziek. Maar door de programmatie van Jamaicaanse film, circus, kunst, poëzie en een wervelende Reggae Market, kwam elke bezoeker aan zijn trekken. De respons was overweldigend. Duizenden mensen zakten het eerste weekend van augustus af naar Reggae Geel. In 2005 besloten we daarom een extra locatie in te richten, één die speciaal gericht was op Dub: de onovertroffen 18” Corner. Tussen de bomen vonden een geschikte droomlocatie. Tot op vandaag hoor je daar het hart van Reggae Geel dreunen.

Skaville

In 2008 werd het Skaville Circus uit de grond gestampt. Het jongere broertje van de andere podia opende op zaterdag haar deuren. Met haar uitzinnige aanbod van Ska en Rocksteady heeft ze haar plaats op het festivalterrein veroverd. De Skaville Circus blijkt in de beginjaren ook de perfecte locatie voor een lekkere scheut poëzie en interviews. Op enkele jaren tijd groeide de Skaville Circus uit tot een fel bejubelde stek op het festivalterrein. In 2012 opent ze reeds op vrijdagavond haar deuren, waardoor ze opgroeit tot een volwaardig podium van Reggae Geel. Het aanbod van Ska-soundsystems wordt uitgebreid met live-optredens van lokale skahelden en Jamaicaanse legendes. In 2013 verlaten poëzie, film en interviews de Circus en wordt het podium, dat zich vanaf dan volledig op Ska en Rocksteady richt, om Skaville.

The Yard

Maar zoals je reeds kon lezen heeft Reggae Geel steeds de ambitie gehad om een zo volledig mogelijk beeld van het culturele leven op Jamaica te geven. Poëzie, kunst, film, interviews, ... dit alles moest na het heroriënteren van de Skaville dus een andere plek krijgen op het festival. Bovendien was er de sterke drang om meer plaats te geven aan lokaal en jong talent. The Yard was geboren. In 2013 nog overdekt in een tent, sinds 2014 op een openluchtpodium. Op korte tijd groeide dit eclectische podium uit tot een broeinest voor muzikaal talent, een plaats voor interactief plezier met interviews en workshops, experimenten met woord en beeld, een plek waar je nieuwe artiesten kan ontdekken of waar je even rustig kan genieten van een cocktail of een jacuzzi. Het mooiste compliment dat we over dit podium konden krijgen was dat er de sfeer hangt van 'De Reggae' in de beginjaren. Met deze muzikale hotspot bewijzen we dus steeds trouw gebleven te zijn aan onze missie uit de beginjaren.

Toekomst

En ook in de toekomst zullen we ons aan deze waarden vastklampen als een bloedzuiger aan zijn prooi. Ook in de toekomst zal Reggae Geel blijven investeren en experimenteren. Ook de komende jaren zullen we niet stil blijven zitten en ons blijven inspannen om het beste en het heetste van Jamaica naar Geel te importeren.

Good Vibes, Love And Harmony. Come Catch A Vibe, at Reggae Geel!