History

1978

1978

In de lange, hete zomer van 1978 kreeg een groep vrienden het zot in de kop. Ze beslisten om iets te doen wat niemand in de wijde omgeving al ooit had gezien: een authentieke reggaefuif organiseren. De eerste editie van wat later zou uitgroeien tot Reggae Geel, ging van start onder een heldere hemel.

De nieuwsgierigheid van de lokale jeugd was al snel geprikkeld. Het werd een overdonderend succes. Het festival zoals we dat vandaag kennen, was geboren – net als Funky Fun Productions, de organisatie erachter.

1995

1995

Even doorspoelen naar 1981. Toen klommen er voor het eerst ook livebands op het podium – naast de gekende soundsystems. Het festival veroverde langzaamaan zijn plek in het Belgische festivallandschap. Het publiek groeide elk jaar. Mensen van over heel Europa trokken richting de Belse Bossen in Geel voor die ontspannen sfeer waar ze zoveel over hoorden.

Een aantal jaar later kreeg het festival ook de goedkeuring van the real deal: Jamaicaanse artiesten werden de Atlantische oceaan overgevlogen om hun opwachting te maken op Reggae Geel. Dát trok pas de aandacht. De reputatie van het festival schoot omhoog als vuurwerk – en de bezoekersaantallen gingen door het dak.

2010

2010

Op de 15de verjaardag van het festival – in 1993 – zag ook een kleiner, tweede podium het daglicht. Een echte hoofdact maakte voor het eerst z’n opwachting. Het tweede podium werd onveilig gemaakt door dichters, dj’s, singjays en andere creativo’s.

Een paar jaar later en Reggae Geel wordt stilaan volwassen. De Bounce Dancehall zwaait z’n deuren open. Later komt daar nog eens het Dub Bos bovenop. Het duurt niet lang voor de reputatie van die twee stages de wereld rond gaat. Elk van de podia belicht een cruciale pijler van de reggaescene: dancehall en ragga in de Bounce Dancehall, roots reggae op het hoofdpodium, en – euh – dub in het Dub Bos.

2023

2023

Vandaag klinkt de naam Reggae Geel als een klok in de festivalwereld. We zijn het oudste, beste reggaefestival van Europa – voor valse bescheidenheid klopt u maar elders aan. De benen zitten goed, de spieren staan strak gespannen, zélfs na 45 jaar. Het is goed om eens terug te kijken hoe het allemaal begon. En welke zotternijen er in al die jaren zijn gepasseerd.

Maar het is nog fijner om vooruit te blikken. Want ook die toekomst ziet er geweldig uit.

Reggae Geel instagramReggae Geel facebookReggae Geel twitterReggae Geel youtubeReggae Geel facebook

ontvang updates:
schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

ProximusCalrissiaStad GeelDVVStudio BrusselAlken-MaesCMCoca-ColaFairtradePayconiq

© 2024 REGGAE GEEL - VERKOOPSVOORWAARDEN - PRIVACY BELEID - WEBSITE BY KOLEKTIV & DONKEYCOMM